En person får ingen rettigheter på bakgrunn av at personen føler seg krenket.

Det er den anerkjente britiske dommeren Julian Knowles som ifølge Daily Mail konkluderte slik i retten i en henvisning til College of Policing, som utformer retningslinjer til alle politietater om hvordan man skal opptre i forbindelse med såkalte «hatefulle hendelser».

Retningslinjene fra 2014 sier i dag at en kommentar som rapporteres som hatefull av offeret, skal registreres som en hatefull hendelse, uavhengig av om det finnes bevis for at noe kriminelt har funnet sted.

Justice Knowles mener at en persons rett til å føle seg krenket ikke eksisterer. Han uttalte til høringen i Londons høyesterett:

– Dette gir ingen mening for meg. Hvordan kan det kalles en hatefull hendelse hvis det ikke finnes bevis for elementer av hat?

Uttalelsene kommer i forbindelse med at tidligere politimann Harry Miller (53) saksøker nå College of Policing og Humberside Police for å registrere ham i registeret over hatkriminalitet. Miller mener at praksisen har en drepende effekt på ytringsfriheten

Transfobisk limerick

Bakgrunnen skal være at Miller ble etterforsket for å ha delt en  «transfobisk limerick» på Twitter. Til tross for at intet kriminelt hadde foregått, ble delingen på Twitter registrert som en hatefull hendelse under retningslinjene utformet av College of Policing.

Retningslinjene definerer en hatefull hendelse slik:

«Any non-crime incident which is perceived, by the victim or any other person, to be motivated by a hostility or prejudice against a person who is transgender or perceived to be transgender.»

Ian Wise forsvarer Miller, og mener Humberside Police har forsøkt å presse Miller til å slutte og ytre seg om slike temaer i fremtiden. Det er særlig den såkalte Gender Recognition Act (GRA) som har vært tema for Millers tvitringer. GRA er loven som gir alle briter rett til å velge sitt eget kjønn, uavhengig av biologiske realiteter. I seksjon 9 av loven står det «where a full gender recognition certificate is issued to a person, the person’s gender becomes for all purposes the acquired gender».

Wise mener at Millers syn på saken deles av svært mange, og en naturlig del av en offentlig debatt rundt en kontroversiell lov. Å definere helt legitime synspunkter som hatkriminalitet er uakseptabelt.

Ifølge Wise har Miller aldri uttrykt hat mot det transkjønnede miljøet, eller oppfordret andre til hat. Han har simpelthen stilt spørsmålstegn, noen ganger på en provoserende og humoristisk måte, ved troen på at en transkvinne de facto er en kvinne, og skal behandles som en kvinne av omverdenen. Om noen har følt seg krenket er uvesentlig, mener Wise, og sammenligner det å ta hensyn til at noen føler seg krenket som et slags «heckler’s veto».

Men Jonathan Auburn fra College of Policing er uenig, og viser til et eksempel på noe Miller delte på Twitter:

«I was assigned mammal at birth, but my orientation is fish. Don’t mis-species me. F**kers.»

En transkjønnet person som leser slike ting vil tro ytringen er «motivert av fiendtlighet eller fordommer mot en person som er transkjønnet», mener Auburn.

Humberside Police på sin side avviser søksmålet, og mener de kun i «svært liten grad» har begrenset Millers ytringsfrihet.

Men Miller får altså støtte av en anerkjent dommer.

 

 

Dette nettstedet bruke informasjonskapsler (cookies) Les mer

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close