Blog

13. august 2019 av Nyheter

Intet bidrar mer til ekstremisme enn følelsen av å være uønsket og forhatt

Idag har Ytringsforbundet invitert Lars Thorsen og Hans Jørgen Lysglimt Johansen til samtale i et offisielt arrangement under Arendalsuka.

Det har ikke vært enkelt å få godkjennelse til. Vi har også samarbeidet tett med politiet av hensyn til sikkerheten.

Det var Arbeiderpartiets generalsekretær Kjersti Stenseng som før sommeren truet med boikott fordi Alliansen og SIAN opprinnelig skulle få delta med stand. Begrunnelsen var at de sto for «ytringer og holdninger som fremmer hat mot enkeltgrupper og begrenser dermed friheten for andre.»

Og hvorvidt Thorsen og Lysglimt Johansen faktisk fremmer hat blir en av de sakene vi vil konfrontere dem med i kveld. Å kun erklære hva noen står for uten å gi dem en mulighet til å forsvare seg mot anklagene er hverken et demokrati eller en rettsstat verdig.

Veien til helvete er brolagt…

Det blir i økende grad foreslått tiltak for å bekjempe hatprat og hets. Blant politikere fra de fleste partier blir det snakket om hvordan man skal «ta avstand» fra uønskede holdninger. Det da i hovedsak mener er hvordan man skal ta avstand fra nordmenn som har «muslimhat».

En uunngåelig følge av denne prosessen er at også islamkritikk vil bli noe man dermed tar avstand fra. For behandlingen av SIAN og Alliansen viser veldig tydelig hvordan vi som mennesker ikke klarer å skille særlig godt mellom sak og person.

Heller ikke folk som i toleransen navn kritiserer andre for islamofobi, muslimhat eller rasisme, klarer å skille så godt mellom de holdningene de kritiserer og menneskene som har holdningene de tar avstand fra. Vi hører jo aldri uttrykket «rasisthat» eller «nasjonalisthat», men det finnes helt åpenbart. De fleste tenker at avskyelige holdninger innebærer avskyelige mennesker.

Og hvordan føles det å bli avskydd og hvordan reagerer folk på det? Folk som har vært i forhatte grupper kan best svare på det. Det er dessverre liten tvil om at det finnes en del mennesker i Norge som forakter og hater muslimer og jøder. Og slikt hat gjør bare vondt verre og vil gjøre nettopp den kløften som ligger til grunn for hatet enda større. Folk må derfor jobbe med seg selv for å kunne vise genuin menneskelig varme også overfor en som f.eks bærer nikab uansett hvor mye man er kritisk til kvinnesynet man mener ligger til grunn for praksisen.

Vi må minne oss på dette skillet mellom ideer og mennesker og vi må debattere ideene for å beholde evnen til å ha gjensidig sympati som mennesker.

For imgenting er så vondt for noen som å se avsky i andres ansikt rettet mot en selv. Og da vil man i enda større grad trekke seg inn i sin egen parallelle boble. Og at en del muslimer i Norge føler på en avsky fra noen nordmenn, er utvilsomt sant.

Men den erkjennelsen må også de som tar avstand fra etniske nordmenn som er kritiske til innvandring og islam gjøre seg. For det å bli omtalt som rasist og muslimhater er ikke noe som føles ok. Og folk klarer ikke å skille mellom rasisme og det å være rasist. Og hvis man hører at noen er rasist eller en som hater, vil det vekke avsky i folk for nettopp disse menneskene. Jeg er sikker på at Lysglimt Johansen og Thorsen er forhatt og at de har opplevd avsky fra folk.

Det er dette som av og til omtales som «det gode hatet». Folk som i toleransens navn legger opp til forakt og hat mot mennesker man mener er utilstrekkelig tolerante mot andre.

Men kritikk mot islam kommer ikke til å bli borte selv om folk stemples som muslimhatere. Noen kan nok skremmes fra å tenke kritiske tanker, men ikke alle. For islam og mange andre gamle ideologier og religioner er nemlig i deler av sine tankebygninger intolerante og rasistiske selv. Og det oppstår en helt paradoksal situasjon hvis det er bare en gitt gruppe som uten konsekvenser kan tillate seg å ha diskriminerende og rasistiske holdninger.

Men det er dessverre i den retning kampanjen for å omdefinere islamkritikk til å omtales som islamofobi og muslimhat tar oss. Og i prosessen vil vi skape en ny gruppe som vil bli forhatt. Og denne gruppen av etniske nordmenn vil føle seg utstøtt og foraktet, nettopp de samme følelsene som man med rette forsøker å beskytte muslimer mot.

Ytringsfrihetsforbundet ser med bekymring på denne utviklingen. Vi mener det er viktig å ikke utstøte og vende ryggen til mennesker. Det vi må gjøre er å tillate diskusjon om ideer på et fritt og åpent grunnlag.

Intet bidrar mer til ekstremisme enn følelsen av å være uønsket og forhatt. Det burde også Kjersti Stenseng reflektere over.

Samtalen og debatten med Thorsen og Lysglimt Johansen foregår tirsdag kl 18 i Kløckers teltscene i Arendal.

Bli medlem i Ytringsfrihetsforbundet her.

OBS: Kort tid etter at dette innlegget ble publisert kom meldingen om at Arendalsuka avlyser debatten. 


Award winning creative agency

We are building for tomorrow because tomorrow is the future and we want to make a contribution to the wonderful digital age that is awaiting us.

Dette nettstedet bruke informasjonskapsler (cookies) Les mer

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close